Vandaag is de zon iets minder nadrukkelijk aanwezig, dus een mooi moment om weer eens een blog te schrijven. Het is alweer 4 maanden geleden dat ik nog een blog schreef. Veel te lang eigelijk. Feliz Navidad Zoals in België bezoeken ook de Spanjaarden hun familie op Dia de Navidad (kerstdag). In Spanje is kerstavond (Nochebuena) het belangrijkste moment van kerst. Families komen dan samen en genieten van een uitgebreide maaltijd en een goed glas cava. Voorafgaand aan dit diner gaan veel mensen nog naar de avondmis in de kerk. Omdat kerst een familiefeest is, zijn veel restaurants deze avond gesloten. Samen met onze vrienden hier hebben we allemaal lekkere dingen gemaakt voor de kerstmaaltijd en vooral genoten van het mooie weer. Het was ook leuk om alle kerstspullen in ons huis een plekje te laten krijgen. Het voelde echt als kerst.
Ze vieren hier eigenlijk twee weken een beetje feest. Al kennen ze geen 2de kerstdag, het echte grootste feestmoment is op 6 januari wanneer de driekoningen komen met cadeautjes. Papa Noel (de Kerstman) is eigenlijk meer iets wat de Engelsen naar Spanje hebben gebracht. Op sommige plaatsen krijgen kinderen wel al cadeautjes van Papa Noel. De meeste kinderen krijgen echter hun cadeautjes van de Drie Koningen (Los Reyes Magos). Die komen met de boot aan en twee dagen lang wordt er gefeest met optochten en cadeautjes en natuurlijk weer samen eten. Spaanse kersttradities Spanjaarden houden van tradities, zeker wanneer die hand in hand gaan met één van de vele feestdagen die ze hier kennen. Niet voor niets bestaan er talloze Spaanse tradities op en rondom 25 december. Hieronder nog enkele belicht. El Gordo Middenin de hete Spaanse zomer, als kerst nog héél ver weg lijkt, staan Spanjaarden al in de rij voor een lot voor El Gordo de Navidad. Ik had eerst niet door wat er aan de hand was toen ik die drukte een paar keer zag. Nou, het was dus dat.
Elk jaar op 22 december wordt de grote kerstloterij gehouden, waarbij steevast miljoenen vallen. Er zijn weinig Spanjaarden die er níet aan meedoen. Ook in Spanje hebben ze een kerststal. Naast Maria, Jozef en baby Jezus, staat daar ook vaak een caganer (een kakker) bij. Dit bijzondere beeldje, in de vorm van een poepend figuurtje zou voor voorspoed zorgen in het nieuwe jaar. De caganer staat in feite symbool voor overvloed of vruchtbaarheid en geluk, omdat zijn ontlasting als mest dienstdoet en daarmee een goede oogst in het vooruitzicht stelt. De caganers zijn in alle soorten verkrijgbaar en steken vaak de draak met beroemde personen. Zo zijn er poepende voetballers, politici en acteurs! Kerstster/poisentia De kerstster zie je hier heel veel omdat deze plant gewoon in de tuinen groeit en bloeit. Waarom deze plant de Flor de Pascua (Paasbloem) wordt genoemd is me een raadsel. De Poisentia tref je namelijk niet met Pasen, maar met Kerst aan. Noche Vieja y Feliz ano Nuevo Spanje kent enorm veel feestdagen.
De meeste van deze Spaanse feestdagen worden ieder jaar volgens traditie opnieuw gevierd. Zo ook oud en nieuw in Spanje. Spanje kent enkele vrij aparte tradities, gewoonten en gebruiken die tijdens oudejaarsavond gevierd worden, en op zijn Spaans begint ook het gefeest op oudejaarsavond relatief laat. Eerst een zeer uitgebreid diner met de hele familie. Na het diner (vaak na 12 uur) verplaatsen de meeste Spanjaarden zich naar een van de pleinen in de stad. Het bekendste plein in Spanje om oud en nieuw te vieren is Puerto del Sol in Madrid. Dit is dan ook het middelpunt van het Spaanse oud en nieuw. Rond de klok van twaalf uur zijn alle ogen gericht op de klok op de Puerta del Sol. Deze klok is ook op televisie te zien zodat iedereen met ‘Las Uvas de La Suerte’ traditie mee kan doen. ‘Las Uvas de La Suerte’ is een Spaanse traditie die is ontstaan in 1909 doordat druiventelers in Alicante hun druiven niet konden kwijtraken en ze uit deelden. Om 12 uur worden er druiven gehapt. Één druif per klokslag, 12 klokslagen lang. Wanneer het je lukt om twaalf druiven op te eten voor de 12 klokslagen voorbij zijn, dan zal je het komende jaar veel geluk en voorspoed hebben. Iedere druif staat gelijk voor één maand van het jaar. Ik snapte al niet waarom er in de winkels champagneglazen met druiven werden verkocht, hiervoor dus. Nadat de druiven naar behoren zijn verwerkt, wenst iedereen elkaar een gelukkig nieuwjaar en wordt er net als in België getoast met champagne of Cava. Op TV zag ik per klokslag niet de druiven maar werd er steeds een flesje bier weggenomen. Tja commercie wint van traditie. Naast ‘Las Uvas de La Suerte’ zou voor vrouwen ook het dragen van rood ondergoed zoals een bh of sokken zorgen voor geluk in de liefde in het komende jaar. Echter moet dit ondergoed wel cadeau gedaan zijn. In Spanje kan het hele jaar door vuurwerk gekocht worden, en vuurwerk wordt dan ook veel afgestoken tijdens de zomerfeesten. Dus ook op oudejaarsavond. En zo hebben we voor de vierde keer een heerlijke warme kerst en oud en nieuw gevierd met vrienden in Spanje. Het was heerlijk.
We wensen jullie allemaal een fantastisch en gezond 2025, en hopelijk komen jullie overnachten in onze prachtige B&B Casa Limon Pinos del Valle ( Granada)
Comments